Övrigt


Gävles berömda halmbock


Gävlebocken är en väldigt stor halmbock. Den sätts upp på slottstorget i Gävle av endera köpmännen i Gävle eller Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan varje år inför första advent och varje år blir den utsatt för att någon försöker elda upp den, riva ned den eller i alla fall på något sätt försöka skada och förstöra den vackra halmbocken. Bocken sattes upp första gången 1966 och nästan varje år har någon försökt att elda upp bocken. Tyvärr har man också lyckats med det nästan alla år. Dessa försök att elda upp bocken varje år har uppmärksammats stort både i Sverige och internationellt. Människor tycker att det är väldigt spännande att följa kampen mellan att försöka få halmbocken att stå kvar över jul och att elda upp den. Första året bocken sattes upp på slottstorget eldades den upp vid midnatt på nyår. Efter det har det bara eskalerat vidare med mängder av idéer om hur man skall lyckas förstöra halmbocken. Bocken har vid ett antal tillfällen registrerats i Guinness rekordbok som den största halmbocken i världen.

På senare år har många människor i Gävle hjälpt till med att vakta bocken. Man har dessutom installerat webbkameror som skall bevaka halmbocken och impregnerat den med flamskyddsmedel. Detta har gjort att den något enstaka år klarat sig. För det mesta har den dock brunnit ned. Uppfinningsrikedomen är stor och ett år mejades den ner av en raggarbil och ett annat år blev den skadad av raketer.Handel runt omkring Gävle


Besöker man Gävle så ska man passa på att shoppa. I Valbo några kilometer utanför Gävle ligger ett stort köpcentrum, Valbo Köpcentrum. Köpcenrummet innehåller ett 50-tal butiker och här hittar du det mesta som du kan tänkas behöva. Köpcentrumet uppfördes på 70-talet och byggdes efter Amerikansk modell. Förutom möjlighet att besöka fysiska butiker så finns Wahlmans kläder, en online butik för att köpa kläder från Valbo. När man besöker Valbo så ska man givetvis också passa på att besöka Mackmyra whiskydestilleri som är en av Sveriges få destillerier för whisky.

Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt