Gävles historia


Gävles historia i korta drag


Gävle fick sina stadsprivilegier år 1446 vilket betyder att Gävle är en mycket gammal stad. Det mycket goda läget vid havet i Gävlebukten har gjort att det långt tidigare fanns en marknadsplats där Gävle nu är beläget. På 1500-talet hade sjöfarten utvecklats mycket och handeln med övriga delar av landet och även länderna kring Bottenhavet hade tagit fart ordentligt. Detta gjorde att Gävle vid denna tid hade en av de största och livligast trafikerade hamnarna i hela Sverige.

På 1700-talet brändes väldigt många städer i Norrland ned av Ryssarna. Lyckligtvis undslapp Gävle att drabbas av detta öde. Det hjälpte dock inte mycket för staden har i vilket fall som helst blivit utsatt för stora bränder vid ett flertal tillfällen. Den senaste stora stadsbranden inträffade år 1869 och då brann nästan hela Gävle ned och fick byggas upp på nytt.


Gävlebocken


När man nämner Gävles historia går det nästan inte att undvika att tänka på Gävlebockens historia. Denna stackars halmbock har byggts upp varje år i Gävle sedan 1966 och i stort sett har man lyckats förstöra den varje år sedan dess. För det mesta har den brunnit ned men den har även körts på med bilar eller drabbats av raketattacker. Där kan man verkligen tala om en dramatisk historia!

Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt