Sevärdheter i Gävle med omnejd


Gävles fängelsemuseum

Gävle har ett fängelsemuseum där man får gå genom dessa fängelser och se en rekonstruktion av hur fångarna hade det då de satt i fängelset. Muséet är uppdelat i två avdelningar och i slottshäktet kan man se en utställning som heter “Androm till skräck och varnagel”. Här visas hur brottslingar fått sitta fast vid skampålar vid kyrkan för att avskräcka andra människor från att begå brott. Här finns också beskrivet hur avrättningar på galgbacken kunde gå till. I cellfängelset får man se hur fångarna behandlades då man slutat med att förevisa dem offentligt.


Sveriges järnvägsmuseum

Sveriges Järnvägsmuseum ligger i Gävle och har en otrolig samling med historiska vagnar, lok och allt som har med tåg och järnväg att göra. Museet ligger i en gammal lokstation där man tidigare underhöll loken. Till detta museum har man flyttat Hennans stationshus ända från Hälsingland. En filial av detta järnvägsmuseum finns också i Ängelholm.

Museet är öppet dagligen under sommarhalvåret och här kan man till exempel se världens äldsta järnvägsvagn. I utställningslokalen finns även en åksimulator där man får känna efter hur det är att åka med dagens snabba tåg. Man har också möjlighet att jämföra med hur det var att skumpa fram med dåtidens ånglok. Detta museum är mycket sevärt och även den som kanske inte normalt är så intresserad av tåg kommer att bli glatt överraskad av och uppskatta besöket.


Whiskydestilleri

Gävle har Sveriges enda whisky-destilleri och det ligger i Mackmyra. Destilleriet är inhyst i en mycket vacker whiskyfabrik. Whiskydestilleriet kan vara mycket trevligt att besöka. Här erbjuds man whiskyprovningar och olika evenemang. Här kan man också köpa sig ett alldeles eget whiskyfat om man känner för det.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt